Päättyneet näyttelyt

Taidekeskus Ahjo


Sysi, Koksi, Hiili
Hanneriina Moisseinen: Kannas - Sarjakuvainstallaatio
Hanna Koikkalainen ja Anne-Mari Kivimäki: Lakkautettu kylä - Soiva valokuvanäyttely !


Taidekeskus Ahjo, Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu, p. 050 552 6701, www.taidekeskusahjo.net
Avajaiset keskiviikkona 5.7. 2017 klo 18-20
Näyttely avoinna 6.- 26.7.2017, ti-pe 12-17, la-su 12-15 !
Näyttelyn oheistapahtumat:
* Eero Grundströmin konsertti avajaisissa keskiviikkona 5.7. klo 18.30
* Suistamon Sähkön konsertti lauantaina 15.7. klo 16.00
* Taiteilijatapaaminen ja opastetut kierrokset torstaina 6.7. ja keskiviikkona 26.7. klo 17
____________________________________________________________________________ !
Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen sarjakuvainstallaatio Kannas ja valokuvaaja Hanna Koikkalaisen sekä muusikko Anne-Mari Kivimäen soiva valokuvanäyttely Lakkautettu kylä ovat molemmat saaneet alkunsa Kivimäen tohtorintutkinnosta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan.

Luovutettuun Karjalaan ja sieltä takaisin vievät kaksi näyttelyä täyttävät heinäkuussa koko Taidekeskus Ahjon. Lukuisissa taidegallerioissa ja -museoissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin kiertäneet teokset nähdään ja kuullaan nyt ensimmäistä kertaa yhtenä kokonaisuutena. !

Näyttely kokoaa yhteen myös näyttelyiden ääniteoksissa esiintyviä muusikoita: avajaisissa 5.7. konsertoi Moisseisen sarjakuvateokseen Kannas samannimisen ääniraidan tehnyt polkuharmoonivirtuoosi Eero Grundström. 15.7. galleriassa esiintyy kansanelektrobändi Suistamon Sähkö (Anne-Mari Kivimäki, Eero Grundström, Tuomas Juntunen, Reetta-Kaisa Iles). !

Hanneriina Moisseisen sarjakuvainstallaatio koostuu jatkosodan kesään 1944 sijoittuvan sarjakuvateoksen Kannas originaaleista. Teos voitti Sarjakuvataiteen valtionpalkinnon 2016.

Piirrettyjen sarjakuvasivujen lisäksi näyttelyyn sisältyy myös sota-aikaisia arkistovalokuvia, jotka on käsikirjoitettu sisään tarinaan siten, että ne osana kuvakerrontaa vievät tarinaa eteenpäin. !

Hanna Koikkalaisen Lakkautettu kylä -näyttely taas käsittelee lähtemisen, ja paikan jättämisen tematiikkaa valokuvan ja musiikin keinoin. Näyttelyssä yhdistyvät uudet valokuvat ja vanhat mustavalkokuvat. Kuvien ohessa on tekstiotteita, joita on kerätty Suistamon evakoilta. Osa teoksista perustuu aiheeseen liittyviin arkisto-otteisiin. !

Anne-Mari Kivimäen tutkimuksen alkulähteenä on ollut suistamolaisen haitarinsoittaja ja tarinankertoja Ilja Kotikallion arkistoäänitteet. Kivimäen työryhmä on tehnyt tutkimusmatkoja rajan takaiselle Suistamolle, penkonut arkistoja ja tavannut entisiä suistamolaisia. Monitaiteellisen yhteistyön tuloksena syntyy polveileva visuaalismusiikillinen kokonaisuus, joka runollisesti pohtii evakkoutta, sota-aikaa, kodin jättämistä ja nykytodellisuutta pienessä venäläisessä kylässä. Siirtolaisuus ja kotipaikan jättäminen on ja tulee aina olemaan ajankohtainen asia. Ehkäpä pystymme katsomaan nykyajan siirtolaisia toisin kun muistamme oman historiamme? !

Näyttelyä ja konsertteja ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Koneen Säätiö, Karjalan Sivistysseura sekä Panphonics Audio Innovations. !

Lisätietoja:
Hanneriina Moisseinen, p.044-3432024, www.cargocollective.com/moisseinen
Hanna Koikkalainen, p. 0400-256980, www.hannakoikkalainen.com
Anne-Mari Kivimäki, p. 050-3705600 www.annemarikivimaki.fi

Hanna Koikkalainen ja Anne-Mari Kivimäki Lakkautettu kylä (pdf)

https://www.facebook.com/events/225438324642268


Hanneriina Moisseinen

Hanneriina Moisseinen

Hanneriina Moisseinen


Hanna Koikkalainen

Hanna Koikkalainen